Bij visgroothandel Arijs aan de Atealaan 21 in Herentals vertrokken gisteren 12 vrachtwagens naar handelaren en vismarkten. De kwaliteit van de haring-maatjes overtreft die van de vorige jaren.




Zaakvoerder Walter Arijs : 'Biologen van de EU-Commissie bepalen wanneer juist de haringen mogen gevangen  worden.  De kwaliteit van de maatjes is superieur dit jaar.  Ze hebben meer dan voldoende vetgehalte en de smaak is  het allerhoogste wat culinair bereikbaar is. 

Dit belooft ook veel goeds voor het mosselseizoen, dat over 4 weken van start gaat.  Onze maatjesharing wordt in de noord-oostelijke regio van de Atlantische Oceaan in Noorse wateren gevangen.  Meteen na de vangst worden maatjes op -40° C op het schip ingevroren. Ze worden hier in Vlaanderen met de hand gekuist.  Zo blijft de typische intense smaak behouden.  Eigenlijk is de Hollandse Nieuwe een stuk folkore geworden.  De Noorse vangsten leveren de beste kwaliteit'.

Woensdag kwam een nieuwe zeeverse lading haring-maatjes uit Noorwegen binnen aan de Herentalse Atealaan. 

Gewezen cultuur- en jumelageschepen Roger Van Nuffel mocht samen met zaakvoerder Walter Arijs de eerste maatjes van deze lading degusteren.

Gourmand Roger Van Nuffel : 'Dit is een echte delicatesse.  Verser kan gewoon niet  en wat een smaak zeg.  Ik kom hier vaak vis en kreeften halen voor m'n keukengasten. Gezond, lekker  en vooral minder caloriën...'

Heel wat andere maatjesklanten kwamen bij Arijs proeven. 
Het was gezellig aanschuiven.

Alles voor je zeeverse vis, maatjes, mosselen, rechtstreeks ingevoerde Japanse sushi,  en alle schaaldieren kijk op Arijs

Op de foto boven : gewezen Herentalse cultuurschepen Roger Van Nuffel en zaakvoerder Walter Arijs genieten van de zeeverse maatjesharing met ajuin.

Reportage Guy Verellen / Nnieuws.